This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here »

Dokonaliśmy aktualizacji naszej Polityki Prywatności. Kliknij tutaj aby przejrzeć zaktualizowaną wersję.

Czym są proteiny i dlaczego ich potrzebuję?

Print
Czym są proteiny i dlaczego ich potrzebuję?

Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych i niezbędnym budulcem każdej komórki w organizmie. Proteiny pełnią w ciele różne funkcje, np. przyczyniają się do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej, pomagają utrzymywać w dobrym stanie mięśnie i kości. Dlatego tak ważne jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki białka.

Ile jeść białka?

Jeśli Twoje spożycie białka nie odpowiada potrzebom organizmu, będzie Ci trudno osiągnąć wyznaczone cele. Filozofia Odżywiania Herbalife zaleca pozyskiwanie do 30% dziennych kalorii z białka. Podczas ćwiczeń Twoje ciało wymaga większej ilości białka dobrej jakości. Jest ono wykorzystywane do budowy i utrzymania beztłuszczowej masy mięśniowej oraz do regeneracji. W przypadku dużej aktywności lub chęci zwiększenia beztłuszczowej masy mięśniowej, musisz dostosować spożycie białka do zwiększonych potrzeb. Na przykład, jeśli jesteś aktywnym mężczyzną, który spożywa do 2000 kalorii dziennie i chce budować mięśnie, powinieneś postarać się o około 150 g białka w swojej codziennej diecie. W przypadku kobiety, która chce kontrolować wagę i spożywa około 1400 kcal dziennie, zalecana dzienna porcja białka to 52-105 g.

Co należy jeść?

Najlepsze będzie codzienne połączenie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Znakomitymi źródłami tego pierwszego są, m.in: białe chude mięso, ryby, drób, jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne, które dodatkowo dostarczają żelaza, cynku i witamin z grupy B. Dostajemy tu tzw. „pełne” białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Innym „pełnym” białkiem” (szczególnie ważnym dla wegetarian) jest białko sojowe. Ponieważ inne źródła białka np. orzechy, nasiona, czy soczewica (która ma niewiele tłuszczu i cholesterolu, jest też źródłem błonnika) nie oferują „pełnych” białek, zaleca się łączenie kilku protein roślinnych w celu uzyskania lepszej proporcji wszystkich 9 podstawowych aminokwasów.

PSSB Herbalife Polska jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Sprzedaży Bespośredniej i członkiem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
www.krsio.org.pl


pl-PL | 2018-05-24 10:55:00 | NAMP2HLASPX01