Jedzenie dla energii

Print
Jedzenie dla energii

Walka by zwlec się z łóżka, brak kontaktu ze światem do czasu pierwszej kawy, popołudniowe osłabienie, biedowanie cały dzień na słodkościach i energetykach, żeby nie zasnąć... brzmi znajomo? Jesteśmy bardziej zapracowani niż kiedykolwiek - jesteśmy pokoleniem, które robi wszystko - praca, dom, związki, rodzina, znajomi... nic dziwnego, że czujemy się wyczerpani! Odpowiednia długość snu nie jest jedynym czynnikiem, który przekłada się na to, czy czujemy się wyspani i wypoczęci. Jedzenie jest tutaj równie ważne. Wybór odpowiedniego jedzenia może mieć duży wpływ na poziom energii przez cały dzień, lecz dbanie o siebie jest często spychane na sam dół codziennej listy priorytetów. Wymiana niezdrowych przekąsek jak batoniki, gazowane napoje i kofeina na produkty, które przekazują nam energię w bardziej naturalny sposób jest prostym sposobem na uzyskanie tej bardzo potrzebnej energii!

10 dodających energii pokarmów

  1. Owies - owies jest dobrym źródłem wania, potasu i magnezu, jak również witaminy B odpowiedzialnej za uwalnianie energii w organizmie. Magnez ma kluczową rolę w procesie przekształcania jedzenia w energię i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Owies ma również niski indeks glikemiczny (GI), co oznacza, że dostarcza energię organizmowi w sposób równomierny. Spróbuj muesli, owsianki czy płatków owsianych na zdrowe śniadanie lub jako przekąski.
  2. Orzechy - bogate w białko, witaminy i minerały jak również dobre tłuszcze są świetną przekąską. Migdały zawierają wapń i magnez odpowiedzialny za uwalnianie energii. Orzechy włoskie posiadają dużo potasu, cynku i żelaza, podczas gdy orzeszki ziemne są dobrym źródłem witaminy B6, która wspomaga organizm w użytkowaniu i składowaniu energii pochodzącej z białka i węglowodanów w żywności. Niezależnie które wybierzesz, uważaj by nie przesadzić z orzechami, jako że są one wysoce kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu - mała garstka lub dwie łyżki stołowe powinny wystarczyć.
  3. Owoce - jako że większość owoców jest dobrym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i białka, są one idealną przekąską do odbudowy poziomu energii. Witamina C ma wiele ważnych funkcji w organizmie, wśród których warto wyliczyć: wspomaganie uwalniania energii z jedzenia i zwalczanie zmęczenia. Pomarańcze i inne cytrusy zawierają szczególnie dużo witaminy C; banany również są bardzo dobrym wyborem z racji dużej ilości węglowodanów - źródła energii preferowanego przez organizm - i dodatkowo są pełne potasu, który jest kluczowy dla dobrego funkcjonowania mięśni. Nie ma czegoś takiego jak złe owoce, choć należy pamiętać, by były one zróżnicowane - tak jak i cała dieta.
  4. Warzywa - mama zawsze mówiła "jedz warzywa - są dobre i zdrowe" i nie kłamała! Brokuły, szpinak i kiełki charakteryzują się niewielką, lecz przydatną, zawartością żelaza, które pomaga zredukować zmęczenie i pomaga uwolnić energię z jedzenia. Bataty to równie dobry pomysł, jako że pełne są energetycznych węglowodanów, witaminy C, która jest konieczna do uwalniania energii z jedzenia, i witaminy A, która jest istotna dla skóry i zmysłu wzroku.
  5. Pełne ziarna - wymiana białego ryżu, pieczywa i makaronu na ich pełnoziarniste odpowiedniki pozwoli organizmowi na bardziej równomierne pobieranie energii z jedzenia. Przetworzone węglowodany zawierają bardzo mało błonnika i przechodzą dużą obróbkę chemiczną, podczas gdy naturalne węglowodany są bogate w błonnik, który obniża tempo uwalniania z nich cukru, dzięki czemu organizm nie jest narażony na nagłe skoki i spadki zawartości cukru we krwi. Co więcej, po trafieniu do żołądka, błonnik zwiększa swoją objętość, dzięki czemu poczucie sytości trwa dłużej.  Brązowy ryż i chleb pełnoziarnisty są dobrymi źródłami naturalnych węglowodanów i kwasu pantotenowego (lepiej znanego jako witamina B5), który jest niezbędny do wydobycia energii z jedzenia.
  6. Ryby - są świetnym źródłem białka jak również wielu witamin i minerałów. Ryby oleiste, do których zaliczają się: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, świeży tuńczyk i sardynki są bogate w witaminę B6, niacynę (B3) i B12, które są ważne w procesie przekształcania jedzenia w energię.  Ryby są również bogate w magnez - kolejny pierwiastek kluczowy dla przemiany energii. Ryby oleiste zawierają również zdrowe tłuszcze Omega-3, które pozytywnie wpływają na serce.
  7. Chude czerwone mięso  - mimo że czerwone mięso jest silnie krytykowane, jedzenie chudego czerwonego mięsa pomaga organizmowi w pozyskaniu odpowiedniej ilości białka i utrzymaniu właściwego poziomu żelaza. Niski poziom żelaza może prowadzić do anemii, której głównymi symptomami są zmęczenie, marazm i ogólny brak energii. Mięso jest również jednym z głównych źródeł witaminy B12, która przyczynia się do uwalniania energii z jedzenia, które spożywamy.
  8. Fasola i soczewica - uwalniają energię powoli i są pełne błonnika, który zwalnia proces trawienia, dzięki czemu energia dociera do organizmu bardziej równomiernie. Czerwona fasola, soczewica i gotowana fasola zwiera żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, przenoszących tlen po organizmie, i pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia.  Fasola i soczewica nie muszą być nudne - są to bardzo elastyczne składniki, które można wykorzystać na bardzo różne sposoby, od zup do potraw curry.
  9. Jajka - jedno z niewielu żywieniowych źródeł "pełnego" białka, jako że zawiera wszystkie 9 kluczowych aminokwasów - elementów składowych białka w Twoim ciele. Te aminokwasy są kluczowe do budowania nowych mięśni i naprawy uszkodzonych tkanek. Jako bogate źródło białka, jajka oferują wspaniały zastrzyk energii, a dzięki temu że ich energia uwalniana jest wolniej, przez dłuższy czas towarzyszyć Ci będzie poczucie sytości.
  10. Czosnek - jedzenie dużej ilości czosnku może nie przyprawić Ci zbyt wielu znajomych, ale jego korzystne właściwości zdrowotne są znane od wieków. Był on zawsze łączony ze zdrowiem serca i regulacją poziomu cukru we krwi - a co więcej, jest to przyprawa, dzięki której potrawy zyskują niesamowity smak!
PSSB Herbalife Polska jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Sprzedaży Bespośredniej i członkiem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
www.krsio.org.pl


pl-PL | 2017-12-16 01:08:09 | NAMP2HLASPX02